תחזוקת שתלים

עברתם השתלת שיניים בהצלחה? מעולה! השתלים הדנטליים נקלטו בהצלחה ואתם מרגישים מצויין. אוכלים טוב,הטעם חזר לחלל הפה ואתם חוזרים לשגרה.
יש החושבים ששתל דנטלי הוא עצם דומם (מה שנכון כשלעצמו) אך מרגע שהושתל בלסת,מתחיל השתל לעבור תהליך דומה לשן טבעית .

מדוע אנו צריכים לתחזק את השתל?תחזוקת שתלים דנטליים בשיניים

השתל חשוף לדלקות חניכיים שונות ובכללן דלקות אשר התפתחו בשנים האחרונות לדוגמה פריאימפלנטיטיס, דלקת חניכיים המתפתחת מסביב לרקמות העוטפות את השתל,וגורמות לכאבים ונפיחות דימום,הפרשות דלקתיות, בחניכיים ומופיעה בממוצע ב כ 30% מהשתלים.
סיבה נוספת לתחזוקה נכונה של שתלים היא המבנה הטבעי של השיניים לעומת שתל דנטלי.
בניגוד לשן הטבעית אשר נהנית ממעטה הגנה טבעי ובעלת מנגנון המווסת את דחיסת הלחץ המופעל על השיניים בפועלת סגירה של הלסת ובעל שיכוך טבעי הגורם לפיזור הלחץ המופעל על השן בשעת סגירת הלסתות ובכך מונע
שחיקה של השן בנוסף מטבעו מנגנון חיבור השן ללסת אטום כלפי זיהומים חיצוניים ונפגע רק כאשר קיימת הזנחה המטפחת רובד חיידקים ומובילה לעששת.
לא כך הדבר בשתלים דנטליים,המחוברים ישירות לעצם באמצעות סגסוגת טיטניום דמוית בורג, השתל אינו קפיצי בשום צורה,ולכן הוא מפעיל לחץ לא טבעי על העצם בשעת סגירת הלסתות.
מיקום מדוייק של השתל יכול לעזור מאוד למניעת השחיקה.

לייעוץ ובדיקת שתלים דנטליים לחצו כאן

כיצד מתחזקים שתלים דנטליים לאורך זמן ובצורה נכונה?

תחזוקה של שתלים בפה מחייבת התערבות מקצועית של שיננית אחת ל שלושה חודשים. תחזוקה זו כוללת הדרכה להיגיינה ניקוי אבנית וסילוק רובד של חיידקים המצטבר על גבי השתלים.

פעולות אלה דומות לפעולות שמבצעת השיננית על שיניים של מתרפאים הסובלים ממחלת חניכיים .

יש לציין שבעוד שתחזוקה של שיניים טבעיות נעשית גם באמצעות כלים מקצועיים מתכתיים ידניים או אוטומטיים שמאפשרים סילוק אבנית ורובד של חיידקים מפני השורש כלים אלה לא מומלצים בתחזוקת שתלים.
שתלים דנטליים עשויים מסגסוגת טיטניום רפואי. עקב כך נתונים השתלים לתהליכי קורוזיה אשר יכולים לגרום לתהליכים דלקתיים שעלולים לגרור הרס של העצם התומכת בשתלים.
שימוש בכלים מתכתיים גם אם הם עשויים מטיטניום עלולים לגרור קורוזיה מכנית שמשחררת לקמות פירורים זעירים של טיטניום. פירורים אלה יזוהו כגופים זרים ויעוררו ראקציה חיסונית שכוללת תהליכים דלקתיים.
התוצאה עלולה להיות דומה לדלקת בעקבות זיהום בקטריאלי סביב לשתלים אשר בנוסף למעורבות הבקטריאלית שגורמת להרס העצם היא גם גורמת לקורוזיה כימית עקב סביבה חומצית הנוצרת בזמן התהליך הדלקתי.
מובן שזו גם התוצאה העלולה להתפתח בגלל מעורבות של קורוזיה מכנית. גם במקרה של הקורוזיה הכימית יש עידוד של תגובה דלקתית לחלקיקי טיטניום המשתחררים לרקמות.

מה הדחיפות של ביצוע ניקיון וביקור אצל רופא השיניים?


תחזוקת שתלים מחויבת אחת לשלושה חודשים יחד עם זאת היא חייבת לקבל דגשים מיוחדים על מנת להפיק את המקסימום מהתהליך.


מאת ד"ר בן יהודה עמוס

מומחה למחלות חניכיים