השתלת שיניים שנכשלה - כל המידע המקצועי
לעיתים לאחר תהליך השתלת שיניים,בין אם ארך מספר חודשים או בין אם ביום אחד קיים חשש בסבירות מסוימת המשתנה בין מטופל אחד למטופל משני של כישלון בהשתלת השיניים.
דחייה של השתל הדנטלי היא דבר טבעי בעצם היותו גוף מתכת זר המושתל / מוחדר לעצם הלסת העליונה או התחתונה.
מהו כישלון בהשתלת שיניים ומתי הוא מתרחש?
כישלון בשתל דנטלי מיוחס בדרך כלל למצב בו השתל מאבד עיגון בעצם ומפתח ניידות,במילים קצת אחרות השתל מתחיל להתנדנד או חליליה . קודמים לתחנה סופית זו בחיי השתל הם תהליכי הרס של העצם המאחזת של השתל. תהליכים אלה יכולים להתפתח במשך שנים עד לאובדן סופי של היציבות.
כמעט כל יצרני השתלים בעולם מדווחים על אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד של כ 95 אחוזים ולמעשה אין הבדלים בין החברות השונות בהתייחס למדד זה. יחד עם זאת באם מגדירים הצלחה או כישלון של שתלים על פי אחוז המקרים בהם חלה ספיגת עצם הרי שאחוזי ההצלחה נופלים בעשרות אחוזים.
האם למטופל יש אחריות לכישלון?
יש לציין שהרגלים או מחלות מסויימות פוגעים ביכולת העצם להתארגן ולהגיב נכון לכוחות המופעלים עליה בכלל ובפרט כאשר הם מועברים דרך שתלים. בהקשר זה יש להדגיש גורמי סיכון כמו עישון,סברת,הפרעות הורמונליות מסויימות ותרופות ספציפיות שמתרפאים מקבלים בקביעות.
יתכנו גם גורמים מקומיים כמו זיהומים לטנטים בעצם ,איכות עצם גרועה או חוסר מספק של עצם.
לסיכום, השתל אינו לכל החיים
חשוב להבין ששתל הוא לא בהכרח פיתרון קבוע לכל החיים ויתכנו בהחלט מצבים מסיבות אובייקטיביות שונות שיחייבו את החלפתו בשלב מסויים.
המתרפא חייב להיות מודע לכך ששיתוף פעולה מצידו הכולל הקפדה על הגיינה והגעה מסודרת לשיננית לתחזוקת הרקמות סביב לשתלים היא חיונית להארכת חיי השתלים.
מאת ד"ר בן יהודה עמוס
מומחה למחלות חניכיים